Οι Δαρβινικές Δευτέρες σε διαδικτυακή μορφή
Λόγω κορωνοϊού και έως ότου οι συνθήκες το επιτρέψουν, οι Δαρβινικές Δευτέρες θα γίνονται μέσω του διαδικτύου. «Η ζωή με και μετά την covid-19» θα είναι η θεματική ενότητα των δυο επόμενων on-line διαλέξεων. Παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει ευρύτατα συζητηθεί, και ίσως ακριβώς για αυτόν το λόγο, μια πολυ-επίπεδη και εστιασμένη παρουσίαση των επιπτώσεων από κορυφαίους γνώστες του θέματος εξακολουθεί να αποτελεί ένα ζητούμενο για το ευρύ κοινό. Η πρώτη τηλε-παρουσίαση θα γίνει την Δευτέρα 9/11. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά το συνήθη τρόπο. Οι on-line διαλέξεις θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με δυνατότητα παρεμβολής και ερωτήσεων από το «ακροατήριο». Επίσης όσοι χρειάζονται επί πλέον τεχνική βοήθεια μπορούν να απευθυνθούν στην διεύθυνση dm.help2020@gmail.com. Προσβλέπουμε σε μια «ζωντανή» και γόνιμη τηλε-συμμετοχή.
Πληροφορίες για την εγκατάσταση της πλατφόρμας zoom θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο
Λίγα λογια για τις Δαρβινικές Δευτέρες...
Οι Δαρβινικές Δευτέρες (ΔΔ) ξεκίνησαν το 2001 και αναβίωσαν το 2010 στο Ηράκλειο Κρήτης ως μια χαλαρή συζήτηση πάνω σε θέματα που προέρχονται από τις θετικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες και από τις τέχνες. Σε κάθε συνάντηση ένα θέμα με ευρύ και διαχρονικό ενδιαφέρον αναπτύσσεται με τρόπο που δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις αλλά δεν διολισθαίνει έξω από τον χώρο της έλλογης ανάλυσης. Ο εισηγητής δίνει μια επισκόπηση του θέματος, όμως το κύριο και γονιμότερο μέρος της βραδιάς είναι η συζήτηση “μέχρις εξαντλήσεως του εισηγητή ή του ακροατηρίου”. Οι συναντήσεις είναι ελεύθερες για το κοινό και συγκεντρώνουν άτομα ποικίλης σύνθεσης: προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές, λειτουργούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, επαγγελματίες, δημοσιογράφους. Ιδιαίτερο στοιχείο είναι η συμμετοχή νέων κάτω των 25 χρόνων. Μέσα από την ευρύτητα των θεμάτων που καλύπτουν, οι ΔΔ έχουν λειτουργήσει ως δύναμη σύνδεσης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης και ως κοινό βήμα προσέγγισης του ευρύτερου κοινού. Ως αποτέλεσμα, έχουν καθιερωθεί ως ένας από τους πιο γνωστούς θεσμούς της πνευματικής ζωής του Ηρακλείου και έχουν προσελκύσει τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων από την Ελλάδα και την αλλοδαπή (βλέπε Κατάλογο Θεμάτων και Ομιλητών).
Ο χώρος συνάντησης είναι η αίθουσα πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης [Σοφοκλή Βενιζέλου (δυτικά του λιμανιού) 71202 Ηράκλειο Κρήτης)] στις 7 μμ, μια Δευτέρα μάθε μήνα από 1/10 έως 31/5 κάθε ακαδημαϊκού έτους.